sarma
  • Voorbereiding
    40 min
  • Kooktijd
    45 min

Gevulde druivenbladeren met olijfolie is één van de meest populaire en tijdloze recepten die op elk moment van de dag kunnen worden gegeten. Door behulp van bepaalde trucs kun je de lekkerste sarma maken! De dunste sarma met veel olijfolie en citroen is vaak het lekkerst. Je kunt het met verse of kant en klare druivenbladeren in een potje maken.

Het belangrijkste geheim van het recept is dat je de bladeren niet te veel vult. Op deze manier barsten uw bladeren niet tijdens het koken. In ons recept leggen we stap voor stap uit hoe je gevulde druivenbladeren maakt.

Ingredienten

Stappen

Stap 1

Begin eerst met de vulling: verhit de olijfolie in een pan met een diepe bodem. Fruit de 3 geraspte uien tot ze licht verkleuren.

Stap 2

Week de rijst in warm water gedurende 5 minuten en giet vervolgens het water af. Doe de rijst bij de uien in de pan en bak het geheel tot de rijst transparant wordt.

Stap 3

Voeg nu het zout, zwarte peper en muntkruiden en roer het geheel. Zet het vervolgens apart.

Stap 4

Verspreid nu de druivenbladeren op het aanrecht of op een tafel waarbij de geaderde kant bovenop blijft. Doe nu in het midden van elk blad een halve tot volle lepel van de vulling in de vorm van een horizontale streep.

Stap 5

Doe de randen naar binnen en rol nu van boven naar onder (van de brede zijde naar de puntige zijde.

Stap 6

Wikkel alle bladeren stevig in.

Stap 7

Bedek de bodem van je pan met een paar druivenbladeren. Doe hier de gerolde sarma’s op door ze in rijen netjes neer te leggen. Snijd vervolgens de citroen in plakken en leg dit bovenop de sarma’s.

Stap 8

Doe vervolgens een bord omgekeerd bovenop de sarma’s en voeg 200 ml heet water toe aan de pan. Doe de deksel op de pan en kook voor ongeveer 35 minuten.

Tips & tricks

• Je kunt de sarma zowel warm als koud serveren.
• Probeer druivenbladeren met zo min mogelijk darmen te vinden.

BEKIJK OOK